Pe malul stâng al Tibrului a fost construită, cu mulți ani în urmă, una dintre cele mai impresionante baze sportive din Europa, „Foro Italico”. Denumită inițial „Foro Mussolini”, pentru că a fost construită în perioada dictatorului fascist, baza sportivă găzduiește celebrul „Stadio Olimpico”, pe care Lazio și FCSB vor juca în această seară, de la ora 20:00. Vicecampioana României s-a impus cu 1-0 în partida tur din 16-imile Ligii Europa, disputată pe Arena Națională, grație golului marcat de francezul Harlem Gnohéré.
Complexul a găzduit Jocurile Olimpice de vară din 1960, la care delegația României a obținut în total zece medalii, reușind să se claseze pe locul 11 la general. Pe lângă Olimpico, principala atracție a bazei sportive, Foro Italico dispune și de 11 terenuri de tenis, un stadion de atletism și un bazin olimpic de înot. Comitetul Olimpic Sportiv Italian își are de asemenea sediul aici. Chiar dacă Mussolini a fost cel care a pus bazele Forului Italic, proiectul a fost dus la bun sfârșit după moartea sa. Construcțiile la „Stadio Olimpico” au început în 1928, iar după patru ani a fost finalizat primul inel. Izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial i-a obligat pe muncitori să abandoneze șantierul, astfel că Mussolini n-a apucat să taie panglica arenei. Tocmai în 1950 au fost reluate lucrările, iar după trei ani, „Olimpico” a fost gata să intre în circuit. Stadionul pe care vor păși Budescu și Man în această seară a fost inaugurat oficial pe 17 mai, cu ocazia unui meci amical între Italia și Ungaria. Rezultatul a fost unul rușinos pentru „Squadra Azzurra”. Ungaria s-a impus cu un categoric 3-0, legendarul Ferenc Puskás reușind o dublă. A fost o mică revanșă a maghiarilor, care au cedat în fața Italiei în finala Cupei Mondiale din 1938, scor 4-2, la Paris.
Cu o capacitate de 74.000 de locuri, asta după renovarea de la sfârșitul anilor ’80, „Stadio Olimpico” a găzduit două finale ale Cupei Campionilor și două ale Ligii Campionilor. În 1977 și în 1984, Liverpool a ieșit triumfătoare din „Cetatea Eternă”, a doua oară chiar în fața celor de la AS Roma, în urma loviturilor de departajare. Finala din 2009 a fost marcată de golul superb marcat de Leo Messi în minutul 70, cu o lovitură de cap la care Edwin van der Sar n-a mai putut face nimic. Pentru portarul legitimat la momentul respectiv la Manchester United a fost a doua finală pierdută pe Olimpico, după cea cu Ajax din 1996, în dauna lui Juventus. Pe Olimpico s-au jucat de asemenea meciuri de la EURO 1968, EURO 1980, dar și de la „Coppa del Mondo” din 1990. Urmează EURO 2020. În 1968, Italia a învins Iugoslavia pe Olimpico, scor 2-0, reușind să câștige pentru prima și ultima oară un Campionat European.
Ultimul tur al „Împăratului”
Francesco Totti a intrat în istoria fotbalului după ce și-a petrecut întreaga carieră la AS Roma. Campion Mondial în 2006, Totti a refuzat mereu oferte de la echipe mult mai titrate, cum ar fi Real Madrid, fiind devotat clubului care l-a crescut până în ultima clipă. Olimpico s-a umplut la meciul de retragere al lui Totti, iar „Il Capitano” i-a făcut pe cei peste 70.000 de oameni să plângă în hohote în momentul în care a realizat un ultim tur al stadionului, din postura de jucător.
În 1993, Vujadin Boskov, fost antrenor la Real Madrid (1979-1982), îl promova de la academia clubului pe Francesco Totti, un puști de numai 16 ani care se remarcase la reprezentativele U15 și U16 ale Italiei. Totti a debutat pe 28 martie 1993, în deplasare cu Brescia. Pe banca Bresciei se afla Mircea Lucescu la momentul respecitv, iar în teren evoluau Gică Hagi, Ioan Ovidiu Sabău și Florin Răducioiu. Roma s-a impus cu 2-0 grație golurilor marcate de Claudio Caniggia (22′) și Sinișa Mihajlovic (26′). În minutul 87 al partidei de pe „Stadio Mario Rigamonti” avea să înceapă povestea lui Francesco Totti. Ruggiero Rizzitelli era cel înlocuit de cel mai tânăr jucător pe care Vujadin Boskov îl avea în lot.
Românii care au trecut porțile „Cetății Eterne”
Câți jucători români au ajuns în angrenajul echipelor ce împart stadionul Olimpico? Destul de mulți. Câți au reușit să intre pe teren, reprezentând fie Lazio fie AS Roma? Fix Șase! Cei care au izbutit să îmbrace tricoul uneia dintre echipele de marcă ale Capitalei sunt: Norberto Höfling (Lazio), Cristi Chivu (AS Roma), Ștefan Radu (Lazio), Bogdan Lobonț (AS Roma), Adrian Piț (AS Roma) și Adrian Stoian (AS Roma). Höfling, un evreu născut la Cernăuți în perioada interbelică a jucat pentru două sezoane la Lazio, între 1949 și 1951, reușind să încheie fiecare stagiune cu titlul de golgheter al echipei. În total, Höfling a adunat 62 de meciuri oficiale pentru „Vulturi” și a marcat 24 de goluri. Cristi Chivu a strâns 124 de jocuri în tricoul rivalei AS Roma, între 2003 și 2007, după care a plecat la Inter, cu care a cucerit Liga Campionilor în 2010. E ultimul român care a ridicat deasupra capului prestigiosul trofeu și singurul nostru compatriot care a marcat vreodată pentru Roma. Ștefan Radu a ajuns în urmă cu zece ani la Lazio, echipă pentru care are la activ 302 meciuri. În această seară poate ajunge la 303. Recordul clubului e deținut de Aldo Puccinelli, cu 339 de jocuri. Bogdan Lobonț figurează în continuare în lotul echipei de seniori a Romei, la 40 de ani, fiind considerat un personaj de bază în interiorul echipei. „Pisica” are în palmares numai 28 de meciuri între buturile echipei sale, dar în 11 dintre acestea a reușit să mențină plasa intactă. Adrian Piț a fost transferat gratis de Roma în 2007, iar printre două împrumuturi la Pisa și Triestina, a reușit să evolueze de patru ori pentru galben-roșii. Într-o partidă de campionat cu Siena de pe Olimpico, în care a fost introdus în ultimul sfert de oră, Piț și-a trecut în cont o pasă de gol. Românul i-a pasat decisiv lui Stefano Okaka Chuka, care în minutul 88 a înscris pentru 2-1. Adrian Stoian e unicul român care are în CV un singur meci pentru AS Roma. Mijlocașul legitimat în prezent la Crotone a debutat pe Olimpico într-un meci cu Juventus, pierdut de echipa sa cu 4-1, fiind introdus pe final în locul lui Mirko Vucinic.
VIDEO | Pasa de gol a lui Adrian Piț, pentru Okaka Chuka. Execuția și comentariul, de neprețuit.
Ladies first
Jucătorii vor trebuie să aștepte ca vulturul Olimpia să realizeze un tur al stadionului și după aceea vor putea trece la joc. Cumpărat în 2010 pentru 75.000 de euro, vulturul american este un exemplar foarte rar, a cărui întreținere îi costă anual 125.000 pe oficialii lui Lazio. Olimpia e femelă și avea doar cinci ani când a zburat pentru prima oară deasupra stadionului. Staff-ul Olimpiei e compus din trei spanioli, care o vegheză zilnic și îi oferă cele mai bune condiții. Meciul de debut al vulturului a fost un Lazio – Milan, încheiat la egalitate, scor 1-1. Un scor asemănător i-ar asigura FCSB-ului prezența în optimile Ligii Europa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER